Élettel teli edzés Neked!

Blog

Egészséges gerinc és ami mögötte van

Gaál Attila
Gaál Attila
2021.10.20 15:35
Egészséges gerinc és ami mögötte van

Egészséges gerinc, fájdalommentes mozgás, törzserősítés

A gerinc egészsége, ereje és hajlékonysága minden mozgásnak az alfája és az omegája. De vajon elég időt szánunk edzés közben az ő megerősítésére? Megfelelő módon, minden irányban és mozgástartományban fejlesztjük? Ezt szeretnénk most tisztázni, mielőtt mindenki belefog ismét a "nagy elhatározásba" a test és izomépítés terén.

Ha kihagyjuk a teremben lábnapot, annak bizony látványos következményei lehetnek- ezt már mindannyian tudjuk :) Kevésbé szembetűnő, viszont sokkal több szenvedéssel és sérülés veszéllyel járhat ha a gerincünk edzését, megerősítését hagyjuk ki a buliból. A vázizom erősítése minden sportági edzés, személyi edzés és csoportos óra legfontosabb eleme kellene legyen, a nagy kínálatban azonban, nem biztos hogy a legalaposabb tréner kezei közé kerülünk. Ha nem fektet elég hangsúlyt erre az edzőnk, mindenképp kezdjünk gyanakodni, mert később ennek a mi testünk láthatja kárát. 

Természetesen, ennek a feladatnak sem kell unalmasnak és monotonnak lennie. A videóban bemutatunk pár alapgyakorlatot, amit akár otthon vagy munkahelyen, sőt akár a buszra várva is megcsinálhatunk bárhol-bármikor! Persze az a legjobb, ha minden egyes edzésünkbe beépítünk törzs és vázizom erősítő gyakorlatokat, elég csak minden alkalommal néhány, de az széles spektrumú, így nem érezzük majd nyűgnek.

A gerinc 33-35 csigolyából áll - pont ezért tud nagyon rugalmas és hajlékony lenni. Sajnos az ülő és mozgásszegény életmód hatására azonban a gerinc 3 dimenziós mozgását nem igazán használjuk ki. Fontos lenne, hogy a gerinc edzésében megjelenjenek az előre, hátra és oldalra hajlások, törzsdöntések, csavarások és rotációs mozgások is. Hiszen ezek a mindennapi és sportéletünk szerves részét képezik. Ha nem fejlesztjük íly módon a gerinc körüli izmokat - egy hirtelen mozdulat hatására könnyen megsérülhetünk. 

 

A gerinc 3D-s tudatos átmozgatása mellett nagyon fontos kiegészítést jelentenek az instabil felületek, melyeken állva a gerinc körüli izmoknak gyorsan kell reagálniuk az őket érő változásokra. 

Nemhiába ajánljuk minden sportág mellé kiegészítő edzésnek a Stability Boardot, egyensúlyozó mozgást végezve a deszkán, észrevétlenül erősödnek a váz és különböző mély izmok. Mindenféle kísérletezés megengedett, sőt kifejezetten ajánlott, hiszen a határainkat feszegetve érhetünk el újabb és újabb sikereket, tehetünk szert jobb koordinációra, pontosabb és finomabb izommunkára. Ehhez remek segítség a csatornánkon található Stability Board kihívások lejátszási lista, egészen egyszerű gyakorlatoktól kezdve, haladó szintig van miből válogatni!

Fontos, hogy akár belépő sportként a fitness és az edzés világába, akár meglévő túlsúly esetén is ajánljuk a deszka használatát, hiszen élményszerűen, játékosan vesszük igénybe az izmainkat, és fejlesztjük az egyensúlyérzékünket- amire gyakran szintén méltatlanul kevés időt szánnak az edzők, oktatók. 

És ha már túlsúlyról beszélünk-kiemelten fontos, hogy ha ebben a cipőben járunk, de változtatni, fogyni szeretnénk, ebben az esetben is vázizom erősítéssel kezdjünk, hogy mihamarabb az izmok végezzék el azt a feladatot, amit előtte az ízületekre hagytunk. 

Összefoglalva-akkor teszünk jót a testünkkel, ha odafigyelünk rá és jó gazdái vagyunk, ebbe pedig beletartozik az is, hogy nem csupán a látványos izomépítés a célunk, hanem fokozatosan felépítve, a mélyizmoktól kezdve erősítjük meg, megkímélve magunkat a sérülésektől.