Élettel teli edzés Neked!

Blog

Ez a legnagyobb hiba a plank-kel!

Gaál Attila
Gaál Attila
2021.01.19 11:12
Ez a legnagyobb hiba a plank-kel!

Tudod mi a legnagyobb probléma a plankekkel? Ugyanazt a monoton, semmit nem érő verziót csinálja szinte mindenki. Amikor az edzés szóba kerül mindenkinek elsők között jut eszébe a plank / statikus alkartámasz nevű gyakorlat. Erről osztom meg gondolataimat a videóban és írom le itt is Nektek a lényeget :)

Challengek vannak belőle, versenyek: ki tudja minél hosszabb ideig megtartani a pozíciót. De abba kevesen gondolnak bele, hogy vajon mennyi értelme van újra és újra csinálni/ csináltatni ezt a monoton, egysíkú, szinte nulla koordinációt igénylő gyakorlatot önmagában.

Ha már csinálod csináld jól! Ha megy jól lépj tovább és variáld. Legyen Élettel teli az edzésed. Mert a plank és burpee "hegyeket" tartalmazó edzések hatására utálják meg szerintem sokan az edzéseket. Ennél lehet sokkal izgalmasabb, sokoldalúbb és hatékonyabb az edzésprogramod Neked is.

Hidd el, hogy nem fog a statikus planktől elmúlni a derékfájásod és nem lesz tőle kockásabb sem a hasad… még akkor sem ha ráfeszítesz izomból a hasadra! Tudom-tudom, pedig sokan ezt mondják! Nem elég erős a törzsed, gyengék a tartóizmaid stb. Ez sajnos egy óriási tévhit. A sima plank nem lesz megoldás.

Az emberek 95%-a utálja az edzést pont az ilyen gyakorlatok miatt. Nézd meg a gyerekeket a játszótéren milyen fittek, egészségesek és közben élvezik a mozgást. Vagy nézd meg a sportágakat űzőket milyen örömmel mennek le edzeni. Ezt szeretném látni a termi/otthoni edzésekben is.

És ezért is kell a plank statikus formáját elfelejteni. Szóval változtasd meg a gyakorlatot, az ingereket és változik a terhelés is. 

Minden támasz gyakorlat, fekvőtámasz, és az összes TRX gyakorlat is plank helyzetben történik. Minek térnél vissza mindig az “eredetire”?

Ez olyan, mintha megtanulsz biciklizni és mielőtt felülsz a rendes bringára előtte tekersz egyet a tanulóbringával - a segédkerekekkel :)

A videóban bemutatok több különböző variációs lehetőséget saját testsúllyal, SMR hengerrel, csúszkával, Slackline-al és természetesen a Stability Board-dal / egyensúlyozó deszkával is. Természetesen ezeken túl is van még kismillió plank variáció - ami sokkal Élettel telibb, mint a statikus, mozdulatnal alapverzió.

Szóval akár a kinézet számít- a kockahas, akár a derék problémák miatt csinálod, a legfontosabb amit tehetsz, hogy variálod a külnöböző verziókat! Adj sokoldalú ingert a testednek, mert az életben is sok különböző erőhatás éri! Így készítheted fel leginkább a testedet ért ingerekre! Felejtsd el a monoton és unalmas plankeket!!

Ha megnézted a videót és tetszett nyomj egy like-t, hogy többekhez is eljuthasson, kommenteld ha van kérdésed és iratkozz fel a csatornára, hogy ne maradj le a következő videómról sem ;)

Köszi a figyelmet,
Attila