Élettel teli edzés Neked!

Blog

Mozogj a szabadban

Gaál Attila
Gaál Attila
2021.10.19 17:24
Mozogj a szabadban

Van aki a társaság miatt jár le az edzőterembe és van aki imád fürdőzni az elismerő pillantásokban, sőt, olyan is akad aki nem szereti ezeket a zárt helyeket és úgy dönt, meghagyja másoknak az edzőtermi élményt, a zsúfoltságot, a monoton zenét és az elhasználódott levegőt. Elmeséljük, mi hova és miért tesszük le a voksunkat!

Mielőtt azt hinnétek, hogy az edzőtermi edzés ellen vagyunk, csupán úgy érezzük, van élet a gym-en túl is. Persze b-opciónak rossz idő esetén mindig ott van, de ha lehet mi a legtöbb esetben inkább a szabad levegőt választjuk.

Hogy miért? Az urbanizáció hatására az ember szinte semennyi időt nem tölt a szabadban, házból járműre, járműről házba érkezik, a közte lévő pár perc és néhány lépés még arra is kevés hogy feltöltsük a D-vitamin raktárainkat.


Jól tudjuk hogy elindulni nehéz, a szabadba pedig akár még nehezebb, nem tudjuk mire számítsunk, az időjárás szeszélyes, jöhet csapadék, kisüthet a nap, nagyobb felkészültséget kíván. Pontosan ez benne a szép is. Ahogyan az ajánlott videóinkban is elhangzik, a monotonitás megtörése legyen cél, fordítsuk ezt -is- a javunkra! Ha próbáltatok már futópadon futni, ott is feltűnhetett, mennyire más mint a szabadban, saját tempónkban, különböző domborzati vszonyok között lefutni azt a néhány kilómétert. Ugyanez igaz a többi mozgásformára is, a hőmérséklet, a szél, a környezet mind-mind hatással van ránk, ezáltal a testünkre és a mozgásunkra is. Nem tudjuk nem megemlíteni hogy az utóbbi pár évben milyen óriásira nőtt a szervezett futóversenyek és azok résztvevői számai. Az emberek felismerték hogy a szabadban mozgásnak, a közösség húzóereje mellett- mekkora előnyei vannak.


Az embert az teszi az élőlények között kiemelkedővé, hogy nagyon magas az alkalmazkodóképessége. Ha "laboratóriumi körülmények" között élünk, pont ezt a hatást iktatjuk ki, pedig nagyon is nagy szükségünk van rá.
Lehet, hogy sokakat, akik túlsúllyal vagy egyéb súlypróblémákkal küszködnek éppen az tart vissza az edzőtermi edzéstől hogy úgy érzik "kinézik őket" onnan. Erre pont ideális megoldás hogy a szabadban kezdjenek el mozogni, egy hosszú sétával, egy könnyű kocogással is messzire juthatnak ha ráéreznek, milyen jóleső és milyen más egy kint eltöltött nap utáni kellemes fáradtság.


Már itt is van az ősz, fokozatosan csökken a napsütéses órák száma, felszabadulnak a játszóterek, köztéri parkok. Kísérletezzetek, próbálkozzatok a testmozgás- a testedzés különböző formáival a szabadban és mi garantáltan azt tudjuk mondani hogy megtérül! Legyetek önfeledtek, kapcsolódjatok ki, használjátok ki a szabadban töltött perceket, és ha kérdésetek van, keressetek minket bátran emailben, vagy személyesen hétköznaponként délelőtt a citadellán, ahol a szabadtéri személyi edzéseink zajlanak!