Élettel teli edzés Neked!

Blog

Reakcióidő fejlesztése Stability Boarddal

Gaál Attila
Gaál Attila
2021.03.18 16:23
Reakcióidő fejlesztése Stability Boarddal

Az egyensúlyozó deszkával kapcsolatban elsőre mindenkinek az egyensúly fejlesztés jut eszébe - érthető módon. :) Azonban többek között a reakcióidő fejlesztésére is kifejezetten alkalmas ez az eszköz, hiszen miközben a talpunk és a deszka alatt folyamatosan mozgásban van a henger testünknek minden pillanatban fel kell dolgoznia az új helyzetet és pontosan, precízen reagálnia kell, hogy egyensúlyban tudjunk maradni.

Lényegében az egyensúlyozás része a reakció is: ha megfelelő gyorsasággal  és megfelelő mozgással, korrekcióval reagálni tudok a testemet ért ingerekre akkor egyensúlyban maradok. Ha nem akkor eldőlök.

Igaz ez midenre, ahol megjelenik az egyensúly: a kisgyerekekre, akik megtanulnak járni; a kézenállásra; és az instabil felületeken végrehajtott gyakorlatokra is - melyek többek között segítenek Neked abban, hogy dinamikus sportágakban is jó legyen az egyensúlyod és reagálási képességed.

Gyakorlatok a reakcióidőd fejlesztésére

A Stability Boarddal rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre azután, hogy megtanultál megállni stabilan rajta. A videóban bemutatok néhányat, illetve itt leírok olyanokat is, amiket a videóban nem mutattam be. 

Lábujjhegyre emelkedésből guggolásba zuhanásnál minden egyes ismétlésnél más és más arányban fogsz hirtelen terhelni a két lábra. Erre gyorsan és pontosan reagálnia kell az egész testednek megfelelő testsúlyáthelyezéssel.

Csukott szemmel megállás, majd egyensúlyvesztésnél kinyitva gyors korrigálás.

Fej mozgatás, körzés/ karok mozgatása szintén új testhelyzetbe kényszerít ahonnan reagálva tudod megtartani az egyensúlyodat.

A Stability Boardra való le és felugrások már haladó kihívások. Itt már a döntési képességre is szükséged lesz, mert van amikor leugorva mérlegelned kell, hogy fel tudsz e ugrani vagy inkább mellé ugorj. Izgalmas gyakorlat :)

Hoztam néhány gyakorlatot, amiben a felsőtest koordinációjára is szükséged lesz. Amihez nem kell más, mint egy minden háztartásban meglévő zoknira :)

Próbáld dobálva a levegőben tartani a zoknit. Majd próbáld meg öklödön egyensúlyva megtartani - miközben persze a lábadnak a henger felett egyensúlyoznia is kell.

Haladóbb gyakorlat, hogy az öklödön ütögeted a mindenfelé elpattanó zoknit - ami extra koordinációt és reakcióidőt igényel :)

Illetve a videóban az utolsó gyakorlat a kartól egy robbanékony munkát is igényel nagy mozgástartományban. Nekem ez egy nagy kedvenc. A falnak kell dobnod minél erősebben a zoknit, majd elkapnod ahogy jön visszafelé! Jópofa, szórakoztató, és olyan szöghelyzetben mozgatja a vállat, ahogy mindenkinek kellene edzései során. Sajnos ezt mégsem látni a legtöbb helyen.

Ha tetszett kövesd az Élettel teli Edzés Youtube csatornámat, hogy ne maradj le hasonlóan érdekes és hasznos tartalmakról! :)

Jó sportolást!
Gaál Attila