Élettel teli edzés Neked!

Blog

Funckionális edzés

Gaál Attila
Gaál Attila
2022.04.12 14:10
Funckionális edzés


Olyan mozgásforma melyben a képességeinket komplexen fejlesztjük. Tehát nincsen mellnap, meg lábnap hiszen az életben, sportolás során izmaink sem önálllóan hanem csapatban dolgoznak. Illetve képességek terén nem csak erőt, állóképességet fejlesztünk, hanem nagy hangsúlyt kapnak további fontos képességeink is, mint pl: egyensúly, koordináció, ügyesség, ritmusérzék stb.

Ha figyelemmel kísértétek eddigi munkásságunkat, tulajdonképpen a Stability Workout szellemisége, alfája és omegája a funkcionalitásban rejlik. Sokszor leírtuk de újra csak ismételni tudjuk: Komplexitás. Mind az embert és felépítését, mind annak edzését és fejlesztését csak ezen keresztül érdemes nézni. Hogy miért? Mert a mindennapi élet feladatai sem részmegoldásokat várnak tőlünk, mert egy cipő bekötése is több síkon zajlik, egy játék közben is meglepő, váratlan és bonyolult kinetikus reakciók sora történik velünk.
Bárki számára elérhető és mindenki számára ajánlott- életkortól függetlenül, de természetesen azt nagyon is figyelembe véve! Ez azért fontos, mert sokan csupán az ismétlésszámban vagy a mérhető súlyban látják a változtathatóságot, szabályozhatóságot de ennél sokkal több szempontot kell figyelembe venni a sérülésveszély és a biztos fejlődés érdekében!
Azt már bizonyára hallottátok tőlünk hogy nem vagyunk hívei a lokalizált, izolált izomfejlesztésnek. A Stability Board nem véletlenül örvend akkora népszerűségnek, sikerének titka többek között az, hogy amellett hogy egyensúlyi helyzet megtartására késztet, mellette egyéb feladatokkal látja el a testet és az érzékszerveket. Az aquabag pedig szépen modellezi a hirtelen érkező erőhatásokat, melyeket megállítani vagy továbbítani szükséges akár különböző sportágakban, akár szimplán az életben. Többek között tehát remek kiegészítői a funkcionális edzésnek, akár a fogyás, a koordináció - egyensúly javítása, vagy izomfejlesztés a cél.


Az egyensúly kiemelten fontos, központi szerepet tölt be az életünkben, annak fejlesztése tehát mindig megtérül. Ahogy a gerinced a legnagyobb támaszod, úgy az egyensúlyod a legfőbb "kormányzód". Ezt a témát ebben a videóban alaposan körbejárjuk!
És hogy miért lett manapság nagyon divatos a funkcionális edzés az valahol talán abban keresendő, hogy az edzőtermek helyett vagy mellett, újra felfedezzük a természetes mozgásokat, hogy visszatalálunk a természetbe mint edzéshelyszínre- és itt nem csak a futókra gondoltunk.
Egyúttal pedig vissza is utalunk legutóbbi blogbejegyzésünkre, ahol a Street workout parkok által nyújtott lehetőségekbe pillantottunk bele, abszolút funkcionális és egyszerre több izomcsoportot, készséget és képességet vesz igénybe, ha még nem láttátok volna, itt és itt találjátok a kétrészes ismertetőnket.
Amennyiben téged is érdekel egy modern, haladó szellemiségű funkcionális edzés, keress minket bátran üzenetben Facebook vagy Instagram oldalunkon!
Stability Workout edzői tanfolyamainkról pedig itt találsz bővebb információt, ahol a funkcionális edzés számodra is új értelmet nyerhet!